dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Frederikssund købte nødkald i strid med udbudsloven

Indkøb af låsesystemer og nødkald til ældre skete uden udbud, fordi opgaven blev delt op. Det var en fejl, fastslår klagenævn.
28. DEC 2022 11.43

FREDERIKSSUND: Det var i strid med udbudsloven, da Frederikssund Kommune tidligere i år tildelte firmaet IntelligentCare en opgave med at levere nødkaldssystemer til ældreplejen, uden at kommunen lavede et udbud. Det fastslår Klagenævnet for Udbud, efter at en konkurrent, Tunstall, havde klaget.

Kommunen besluttede først på året at lave et samlet udbud af både elektroniske låse på beboernes døre, yderdøre, nødkald, overfaldsalarmer, sensorer og gps. 

Kommunen inviterede tre leverandører til at deltage i en markedsdialog. I juli meddelte kommunen Tunstall, at man havde valgt at give IntelligentCare en kontrakt på et grundsystem til nødkald, men at man efterfølgende ville indhente tilbud på tilhørende devices til systemet og udbyde opgaven med elektroniske låse.

Kommunen har senere oplyst til klagenævnet, at den oprindeligt troede, at indkøb af nødkaldsarmbånd med indbygget elektronisk nøgle til de ældre forudsatte en samlet kontrakt på hele systemet, men at det under markedsafdækningen viste sig ikke at være tilfældet. Derfor fandt man det naturligt at indkøbe tingene hver for sig. Det ville også forhindre, at man blev bundet til et enkelt system og ikke efterfølgende kunne integrere andre delløsninger.

Kunstig opdeling eller ej 

Tunstall protesterede imidlertid. Firmaet mente, at ordren til IntelligentCare måtte være over EU's tærskelværdi for, hvornår en opgave skal i udbud, og gjorde opmærksom på, at det ikke er tilladt kunstigt at opdele en kontrakt for at nå under tærskelværdien.

Efter protesten annullerede kommunen kontrakten med IntelligentCare i september på grund af usikkerhed om, hvorvidt der burde have været et udbud. Men da IntelligentCare uopfordret var kommet med et nyt tilbud på et nødkaldssystem inklusiv drift og hardware, som lå under tærskelværdien, fik firmaet i stedet kontrakt på det uopfordrede tilbud. 

Det fik Tunstall til at klage, og da kommunen ikke har kunnet fremlægge et notat med begrundelse for, hvorfor kontrakten skulle opdeles, giver klagenævnet firmaet medhold. 

Kommunens beslutning om at tildele kontrakten til IngelligentCare annulleres, og den skal betal 40.000 kr. i sagsomkostninger til Tunstall.

Hele afgørelsen kan læses her.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.